sestdiena, 2011. gada 16. aprīlis

Burkānu kūka un burkānu kēksiņi!

Tuvojoties Lieldienām veikalu plauktus un Tv reklāmas rotā garauši! Tie ir tie, kas nākamnedēļ snniegpulstenīšu pudurā un citur paslēps raibu raibās olas. Tad nu šonedēļ, domājot par svētkiem un vienu no tā galvenajiem varoņiem, nolēmu pagatavot kaut ko no zaķu lielākā garduma burkāniem.
Man parasti ir lielummānija, tapēc bieži vien sanāk vairāk nekā vajadzētu (tomēr tas neozīmē, ka jāmet ārā, apēdas tāpat). Arī šoreiz tā sanāca un mīklas bļoda bij pamatīga, tādēļ bij jācep ne tik vien kūka, bet arī kēksiņi! :)


Tātad, mīklai nepieciešams:
200 g biezpiens
2 glāzes cukurs
6 vai 7 olas (man bij visai mazas, tapēc liku 7)
3 glāzes milti
3 tējkarotes cepamais pulveris
1,5 glāze augu eļļa
3 glāzes rīvēti burkāni (tomēr es tā šiti precīzi nenomērīju, cik to burkānu bij, dažādās receptēs ir atšķirīgs daudzums minēts. Liku "uz aci" un ir labi.)
2 glāzes valrieksti (tos ar īsti nemērīju, var likt kā garšo. Man liekas, jo vairāk, jo labāk)


1. Biezpienu, cukuru un olas sajauc. Es to darīju ar mikseri, bet var arī ar citiem darbarīkiem.


2. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un iesijā biezpiena-olu-cukura masā.




3. Ielej eļļu un pievieno sarīvētos burkānus. Visu kārtīgi sajauc.
 4. Pievieno valriekstus.

5. Kad nu tas paveikts, tad mīkla gatava. Kādā brīdī vēl pieber šķipsiņu sāls.
6. Mīklu ielej veidnē, bet ne līdz pašām malām, jo tā vēl nedaudz celsies. Es izmantoju silikona veidni. Ļoti ērti, nepielīp, nav jālej nekāda eļļa, vai jāber milti. sausā veidnē vienkārši ielej mīklu.

7. Liek mīklu cepeškrāsnī. Cep 180 - 200 grādu temperatūrā aptuveni 50 minūtes. Tomēr laiks ir tik tā, lai orientētos, jo kūka noteikti jāpārbauda pirms ārā ņemšanas.
Pārbaudei noder vecais labais triks ar sērkociņu - iedur, ja sauss, gatava, ja aplip ar mīklu - tātad vēl nekādas gatavības.
8. Gatavo kūku padzesē nedaudz, pārgriež uz pusēm.

Kamēr kūka cepās vai dziest, ir laiks sagatavot pildījumu.
1. Saputo saldo krējumu, pieliekot kādu ēdamkaroti cukura (var nelikt). Tad pieputo klāt 250 g mascarpone krējumsieru. Ar to pārklāj apakšējo kūkas kārtu.
 2. Eksperimentālos nolūkos izdomāju pusi no pildījuma samaisīt ar iebiezināto pienu. Tātad, puse masas ir uzziesta pirmajai kārtai, otrai pusei piejauc iebiezināto pienu (nedaudz mazāk kā pusbundziņu - kādas 4 - 5 ēdamkarotes). Var jaukt visu masu ar iebiezināto pienu, tad kūka būs saldāka.
3. Uzliek otru ripu un to apziež ar otru krēma daļu.
Kūka gatava!


Bet nu tā kā diezgan daudz vēl mīklas atlika, tad cepu mazus kēksiņus, iedvesmojoties no Jūlijas (http://craftjulija.blogspot.com/2010/10/burkanu-keksini.html)

1. Atkal izmantoju silikona veidni. Var pildīt veidnē uzreiz, var likt iekšā speciālos kēksiņu papīrīšus. Tad izskatās glaunāk. :)
Daļu kēksiņus izcepu bez papīrīšiem. Tos pārgriezu uz pusēm un apziedu ar pavisam nedaudz pārpalikušo kūkas krēmu.


Tad nu lūk, kopējais veikums:
Burkānu kēksiņi

Burkānu kūka ar mascarpones sieru, iebiezināto pienu un putukrējumu.

Burkānu kēksiņi ar kūkas pildījumu.

1 komentārs:

  1. Domāju, ka mājinieki tikai priecājās par tavu lielummāniju :) Izskatās gardi! :)

    AtbildētDzēst